USA: Sudca pozastavil účinnosť zákona, potratovú kliniku zatiaľ nezatvoria

02.07.2012 Celý región

Jackson 2. júla (TASR) - Federálny sudca v nedeľu dočasne pozastavil účinnosť zákona štátu Mississippi, v dôsledku ktorého by museli zatvoriť jedinú potratovú kliniku v štáte.

Sudca Daniel P. Jordan vydal rozhodnutie dočasne pozastavujúce účinnosť zákona v deň jeho vstupu do platnosti. Zároveň oznámil, že 11. júla sa bude konať verejné vypočutie vo veci, na základe ktorého sa rozhodne, či zákon zablokuje na dlhšiu dobu.

Podľa zákona musí byť každý lekár vykonávajúci interrupcie na potratovej klinike kvalifikovaný ako pôrodník-gynekológ s právomocou prijímať pacientov do miestnej nemocnice. Takáto právomoc sa však dá získať len veľmi ťažko. Klinika tvrdí, že zákon je zameraný na jej vyradenie z prevádzky. Hovorkyňa kliniky Betty Thompsonová uviedla, že dvaja lekári, ktorí na klinike vykonávajú interrupcie, sú pôrodníci-gynekológovia dochádzajúci z iných štátov.

"Žalobcovia predložili dôkazy - vrátane citátov významných predstaviteľov zákonodarnej a výkonnej moci - že cieľom zákona je eliminovať interrupcie v Mississippi. Taktiež predložili dôkazy, že príslušné znenie zákona nie je motivované zdravotnými a bezpečnostnými dôvodmi. Tieto dôkazy neboli zatiaľ vyvrátené," povedal sudca.

Ak zákon vstúpi do platnosti, Mississippi sa stane jediným americkým štátom bez potratovej kliniky. Republikánsky guvernér Phil Bryant v minulosti viackrát vyhlásil, že si želá, aby sa v štáte Mississippi potraty vôbec nevykonávali.

Zdroj: AP
 

Vyberte región